Thursday, January 30, 2014

CFS IIUM Gambang

DISCLAIMER : 

First of all, I realize that ramai yang visit this page lately. Yaa, sebab dah dapat tahu result UPU kan for SPM 2015 right? Congrates that you make it to pursue here and welcome to this family! The thing is, this post was published by me in 2014, 2 tahun yang lepas, which is a bit irrelevant kalau awak semua rujuk saya punya page untuk the latest condition there. Sebab dah 2 tahun kan plus I am the first batch, I bet so many perubahan berlaku kat sana, and orang pun dah ramai kat sana hehe. I am really sorry that I cant update the latest one for you. But, for more info, you can visit our FB : CFS IIUM Gambang or CFS IIUM 2016/2017. Do ask anything and everything. Sorry and thank youu 

Hello and hi. Assalamualaikum.
Lets Be Brave in 2014 !!! 

My first post in 2014. oh yeah, dah nak masuk Februari baru nak update. okay nampak sangat blog aku hambar jee. Maklong lah too many things happened in this very early of the year,sampaikan tak sempat nak update blog. And yeah too many things change just in this month.

Well,Alhamdulillah, me back to study continue my foundation that still have a looong time to end. Meh yaa really a long time to end. And guess what, aku dah tak stay kat PJ instead Im now at Gambang haha you know yang ada Gambang Waterpark tuu sooo annoying  . Kita berjiran tau dengan Gambang Waterpark haha.

Sebenarnya, dari Petaling Jaya aku dah pindah ke Gambang di mana terletaknya kampus baru untuk Asasi UIA. Dekat PJ still ada lagi dan kat Gambang still in construction. Tapi aku dah ada kat Gambang ni? Acano tu? Proses pindah tu dia buat secara berperingkat. Peringkat pertama, kita-kita yang bergelar students Medic, Dentistry dan Pharmacy. So, 3 course ni je lah yang ada kat sini sekarang. Students Medic, Dentistry and Pharmacy batch 13/14, the first batch and the pioneer. Then, lepas ni akan ada kedua dan ketiga dan so on.

Tahun baru, tempat baru, kampus baru, mahallah baru, semua baru lah.

First, CFS yang baruuuu.
Admin Building. cr:CFS IIUM Gambang
Its so beautiful! Mostly made of glass and during the day, tak guna lighting pun sebab bumbung dia semua glass. Cantikkk ! Kalau sebelah malam lagi cantikk wa cakap sama lu ! *ni terlebih excited punya gaya* . Then for the time being kitorang punya kelas kat sini. So, hari-hari datang sini fulamakk hari-hari aku excited kagum tengok bangunan ni haha kantoii

Admin Building at night. cr:CFS IIUM Gambang

Then our Mahallah Ibnu Sina. Yeah, the name is Ibnu Sina because at this moment hanya sciences students je kat sini as I mentioned early. There are 5 blocks. Block A and B for brothers while Block C, D and E for sisters.

at the front gate.  cr:CFS IIUM Gambang

view from Block B. at the right is Block A and left onward C, D and E. cr:CFS IIUM Gambang
Anddd the most thing yang aku bersyukur sangat bila datang sini is, the rooommm !! hehe sape yang tak excited kalau bilik tu cenggini haa

cr:CFS IIUM Gambang
This is the double, nope maybe triple size compare dengan yang kat PJ heeee. Each room consists of 4 compartments, each student got 1 compartment. 1 compartment ada katil, loker, meja study, rak buku dan softboard. Even each compartment has its own fan and lamp yayyy. Seriously, memang luas gilaa bak hang! haha nampak tak keterujaan kat situ.

My compartment.

My bed. Kebetulan aku bawak cadar warna sama dengan warna tema bilik ni haha

and locker at the right side.
And setakat ni semua fasiliti dah ada. Cafe, kiosk, gym, tempat riadah. TV room semua ada. And disebabkan tempat ni masih dalam construction, and atas sebab keselamatan kitorang kena pergi ke kelas dengan bas walaupun jarak mahallah dengan kelas tu dalam 1.5 km je *tapi jauh jugak tu*. Alhamdulillah our safety here in the best control I can said. Walaupun kitaorang duduk dikeliling hutan. There are lectures who stayed at mahallah together with us, pak guards semua. Thanks so much! Scenery kat sini pun cantikk. Ku nampak hijau di mana-mana. Udara pun segar and sejukkk. Haaaa wifi pun laju. Every class ada router wifi even kat mahallah pun ada, setiap level,setiap blok.

The most important things is, Alhamdulillah bi'ah solehah (green@islamic environment) yang menjadi kewajipan UIA dapat diteruskan kat sini. Respect ahh dengan kawan-kawan semua *bangga weyy*. And we are trying so hard to make sure the islamic environment is instilled here completely, Inshaa Allah. Tak lupa jugak, kat sini pun dah ada societies especially those the mains. Insha Allah,they are on their way in establishing.

Yang paling best kat sini, ukhuwah antara kita-kita the best ahh. Mostly, we knows each others.So, segala kekurangan di sini tak terasa sangat sebab we took care of each others. 

Haaaa bab study tak masuk lagi. Post kali ni terlebih panjang la pulak heee. This semester, Im taking Math 1, Chem 1 and Bio 1. Another nerve-wrecking semester haha. Doakan aku dapat tempuh tu semua.Aminnnn. 

Dannn tak sabar nak welcoming junior-junior yang akan datang. Kat sini best tau, kakak-kakak and abang-abang senior semua baik-baik dan hebat-hebat. Even aku pun respect dengan dorang semua xp Dengan bi'ah solehahnya. Terbaikk ! *thumbs up* Insha Allah terbaik dunia dan akhirat :)

Dah lah. Dah berjam aku duk ngadap laptop petang ni hahaha. Assalamualaikum...

20 comments:

  1. la baru pndah kat gambang. patut la sbb dulu rsnya kak amni ckp stay kat somewhere in selangor (tpi xingat) anyway cantik maaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lerr my dear oiii. baru pindah after cuti 3 minggu tuu. dulu kat Petaling Jaya. aha cantik? meh meh jemput datang sini haha kan nak main air kt waterpark :P

      Delete
  2. ehh.. nak dekat dah dengan rumah yus. gi kuantan nanti calling2 la ye.. hehehe.. :DD

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh ye ke? yus duk katne, area bandar kuantan kah? cettt kannn mana tau boleh jumpa heee Insya Allah

      Delete
  3. kat tempat bru ni..hri ape bole outing? senang x nk cri transpt? byk x tmpt yg bole pegi mcm tmpt shoping , nk klua jln2..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf tiada kesemoatan masa nak reply awk punya comment. Maaf sangat2. Hari outing jumaat,sabtu n ahad. Pangangkutan okay je sbb ada bas rapidkuantan yg masuk cfs gambang ni.Kalau nak kuar jalan2, tempat yang pling strategik adalah bndar kuantan sbb kt situ je ade shopping mall. Kalau tmpt lain, blh je pergi sbb ad rapid. kire kalau nak kuar tu sng laa. klu nak shopping pling dekat boleh je pergi tunas mart, pun naik bas rapid jugak. .nak keluar jalan kat gambang water park n safari pun boleh sbb dekat sgt2.n kalau nak pergi pasar malam, setiap ari khamis every week akan ade trip untuk prgi psar mlm,

      Delete
  4. akak,saya nak masuk uia,tapi saya dah dpt tawrn ke matriks,,macm mne ni.. semakan upu belum bukak lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang biasanya result matriks akn awal daripada upu.kalau awk mintak uia sesuai dgn result spm dan kelayakan kos tersebut, insya Allah awk akan dapat apa yang awak nak :)

      Delete
  5. asasi health sains dekat gambang ke utk intake 2014/15

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak. asasi health sains still dekat PJ. Kalau kat Gambang, untuk asasi perubatan, pergigian dan farmasi :)

      Delete
  6. assalamualaikum. dekat mane ye saya boleh dapat alamat dgn no tel cfs iium gambang ni ?

    ReplyDelete
  7. salam.kt uia gmbang ni ade gym tak?

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum, kat sini boleh ke student bawak motor / kereta? Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. Setakat ni kereta and motor tak dibenarkan. Hanya basikal sahaja yang boleh bawak :)

      Delete
  9. Sis kat sini mesin basuh dia mcm mesin kat cfs pj tu ke? Tq sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama je tapi yang baru punya lah. in sha Allah elok lg n ada mesin dryer jugak.

      Delete